Jump to content
The library informs: Lånetiden för e-böcker är 28 dagar och du kan låna en bok per vecka. Biblioteket har ett kostnadstak per kvartal och när maxgränsen är nådd går det inte att låna fler e-böcker förrän nästa kvartal startar.
Cover for En svart mans anteckningar
Isbn: 978-91-7893-496-6
Publisher: Modernista
Category:
Novels Memoirs & Biography
Accessible since: May 2021

E-book

En svart mans anteckningar

Utsedd till en av tidernas 100 bästa böcker av The Guardian

I sin epokgörande essäsamling kartlägger James Baldwin vad det innebär att vara svart i det moderna USA. Baldwin räknas sedan länge till 1900-talets främsta amerikanska författare; tillsammans med Langston Hughes, Richard Wright och Toni Morrison utgör han ryggraden i landets svarta litteratur. När En svart mans anteckningar - utsedd till en av 1900-talets bästa böcker av såväl Modern Library som The Guardian - gavs ut 1955 hade bokens tio essäer tidigare publicerats i tidskrifter som Harpers Magazine, Partisan Review och The New Leader. Titelessän är ett minnesarbete: En paranoid far dör i tuberkulos, samtidigt som författaren för första gången upplever den amerikanska söderns statsrasism. Texterna speglar den klarsyn, vrede, intelligens och mänsklighet som gjort Baldwins böcker till moderna klassiker.
För första gången på 65 år tillgängliggörs nu James Baldwins mästerverk på nytt, här i reviderad översättning, och med ett nyskrivet förord av författaren och journalisten Judith Kiros.

JAMES BALDWIN föddes 1924 och växte upp i Harlem under fattiga omständigheter. Vid 24 års ålder flyttade han till Paris, och levde därefter större delen av sitt liv i Frankrike. Förutom romaner och essäer skrev han dramatik och poesi. Han var aktivist i Medborgarrättsrörelsen och The Gay Liberation Movement.

»James Baldwins brinnande samhällskritik ger ny genklang i ett splittrat USA.« Washington Post

»James Baldwins mest definierande verk - och hans bästa.« Time

»Jag önskar att jag kunde sätta denna bok i händerna på varje amerikan - eller rättare sagt varje människa.« Celeste Ng, The Guardian


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone